In 2015 ging een video de wereld rond waarin wetenschappers een rietje uit de neus van een zeeschildpad haalden. Tot op heden is de opname meer dan 35 miljoen keer bekeken op YouTube, wat een schokgolf in de samenleving teweeg heeft gebracht. Voor het eerst werden veel mensen zich bewust van de milieugevolgen van het roekeloze gebruik van plastic rietjes. Volgens de voorspellingen zullen er in slechts 5 jaar tijd wereldwijd ongeveer 8,3 miljard rietjes aanspoelen op de kusten en stranden. Maar wat maakt plastic rietjes zo gevaarlijk voor het milieu? En vooral belangrijk voor het drinken van rietje-ventilatoren: Zijn biologische rietjes een duurzaam alternatief voor conventionele plastic modellen? We hebben de antwoorden op deze en vele andere vragen voor u samengevat in deze blogpost.
 
Waarom zijn rietjes zo schadelijk?  
Natuurlijk is elke vorm van plastic afval dat in zee terechtkomt een probleem voor het ecosysteem. De vorm en de grootte van het stro maken het echter bijzonder verraderlijk, omdat het zeeleven erin verstrikt kan raken of het stro door de vissen kan worden gegeten. Helaas is de video van de zeeschildpad geen op zichzelf staand geval. Bijzonder tragisch: in tegenstelling tot andere plastic producten is het rietje absoluut niet nodig voor de consumptie van de meeste dranken. Het rietje is een lifestyle product, waar helaas steeds meer mensen bijna dagelijks op terugvallen. Volgens schattingen worden alleen al in Duitsland 4,8 miljard rietjes geconsumeerd - per jaar!
 
Er is nog een andere manier: biologische rietjes...
Dat plastic rietjes een ongerechtvaardigde bedreiging vormen voor het milieu is duidelijk. Ook politici hebben al gereageerd: Vanaf 2021 worden plastic rietjes en andere plastic wegwerpproducten in de hele EU verboden. Wie op een milieubewuste manier leeft, probeert het natuurlijk al zonder plastic rietjes te doen. Wil je af en toe nog steeds van een rietje nippen aan je cocktail? Dan hebben we goed nieuws: Biologische rietjes en herbruikbare rietjes zijn een echt alternatief voor het drinken van plastic rietjes! Metalen of houten rietjes produceren geen afval, omdat deze producten gemakkelijk kunnen worden gewassen en hergebruikt. Biologische rietjes zijn nog steeds een wegwerpproduct, maar ze zijn gemaakt van papier. Dit maakt organische rietjes 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar. De perfecte oplossing voor iedereen die milieubewust leeft, maar toch niet zonder de kleurrijke rietjes in het glas wil. Met Bioodi.nl kunt u eenvoudig online hoogwaardige bio rietjes van papier in vele verschillende kleuren bestellen.
 
Rietjes zijn slechts het topje van de ijsberg...
Het plastic afvalprobleem houdt natuurlijk niet op bij de rietjes. Op de lange termijn moeten we leren om alle plastic wegwerpproducten te missen of te vervangen door biologisch afbreekbare alternatieven. Daarom zijn rietjes slechts een van de vele plastic producten die wereldwijd verboden, belast of geboycot worden. Volgens een nieuwe studie zou, als we op dezelfde manier doorgaan als voorheen, in 2050 de massa plastic afval groter zijn dan de massa vis in de zee. Het is daarom de hoogste tijd om over te schakelen van kunststofproducten naar ecologische alternatieven. Bioodi is gespecialiseerd in de ontwikkeling van wegwerpproducten uit hernieuwbare materialen. Naast biologische rietjes vindt u in ons assortiment ook koffiebekers, composteerbaar wegwerpservies, afvalzakken en nog veel meer!