Single Use Plastic (SUP) Maatregelen:

Eind maart zijn de verdere maatregelen inzake SUP wetgeving bekend geworden. Wat betekent dit concreet en wanneer gaan deze maatregelen in?

Allereerst is duidelijk geworden dat de overheid het gebruik van disposable verpakkingen, bestaande uit plastic of gedeeltelijk uit plastic, wilt gaan verminderen en meer hergebruik wilt gaan afdwingen via deze maatregelen. Hierbij wordt plastic in de meest ruime zin gedefinieerd en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen bijv. bioplastic gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen en traditioneel fossiel plastic. Ook additieven en water gedragen lakken vallen hieronder indien dit een functie vervult in de disposable verpakking. Dit betreft o.a. producten zoals koffiebekers, soepkommen, saladebakken die hieronder vallen.

De regels gelden niet voor producten die 100% bestaan uit hout en papier.

VANAF 1 JULI 2023:

Consumptie voor onderweg, afhalen of bezorgen.

De disposable SUP verpakking mag niet meer gratis verstrekt worden en het is verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of “Bring your own”.

De aanbieder moet een bedrag vragen voor de verpakking, de hoogte mag men zelf bepalen. Er gelden wel niet bindende richtbedragen (0,25 Euro/beker, 0,50 Euro/maaltijdverpakking).

VANAF 1 JANUARI 2024:

Consumptie ter plaatse

Verbod op disposable SUP verpakking bij consumptie ter plaatse. Hier moet dus gebruik worden van herbruikbare /afwasbaar servies.

Er geldt een uitzondering indien er gegarandeerd kan worden dat de verplichte recycling eisen zoals hoogwaardige recycling en inzameldoelstelling. In de praktijk is dit zeer lastig te realiseren.

 

--------------

In deze bijlage treft u het overzicht aan van de overheid.

SUP Maatregel

Bioodi helpt u graag verder om te zorgen dat u klaar bent voor de toekomst. Bijvoorbeeld met onze   herbruikbare verpakkingslijn voor koffie, soep, salade, maaltijden en broodjes.

Voor meer informatie, kunt u contact met ons opnemen.