Technologie

Op deze pagina staan de grondstoffen beschreven die we gebruiken voor onze biologisch afbreekbaar wegwerp assortiment.


Bagasse (borden, soepkommen en bakjes)

Bagasse is afkomstig van het Franse woord bagage, via het Spaanse woord bagazo. De betekenis van het woord is oorspronkelijk gewoon "afval".

Een deel van de bio-based disposables van Bioodi wordt gemaakt van de pulp van suikerrietstengels (bagasse). Deze pulp blijft over nadat de suiker gewonnen is en werd tot voor kort als waardeloos beschouwd. Bagasse heeft een hoog gehalte aan cellulose, circa 50%, meer dan wat er in hout zit.

Met onze lijn aan soepkommen, borden, bakjes en sauscupjes is een nieuwe en nuttige toepassing gevonden voor dit restproduct.

Het eindproduct is volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar. In het geval dat het product in de normale afvalstroom terecht komt, dan is het minder schadelijk voor het milieu en kan er bij verbranding groene stroom worden opgewekt. Een ander groot voordeel voor de natuur is dat suikerrietstengels snel groeien en overvloedig beschikbaar is.

CPLA (bestek, roerstaafje, deksel voor hete dranken bekers)
Het bestek van Bioodi is gemaakt van CPLA. CPLA is een product gemaakt van zetmeel. Het is ontworpen als alternatief voor plastics. Het materiaal is biologisch afbreekbaar op een natuurlijk en veilige manier. Het bestek beschikt over een certificaat met het kiemplant logo van DINCERTCO. Extra voordelen zijn dat het bestek geschikt zijn voor koude en warme toepassingen en dat ze geen smaak/geurafdracht hebben.

PEFC

PEFC staat voor Programme for the Endorsment of Forest Certification. Wereldwijd is dit het grootste keurmerk op het gebied van duurzaam papier en hout. Ze hebben als doel het aandeel in papier en hout uit goed beheerde bossen te vergroten plus het bevorderen van duurzaam bosbeheer. Middels certificering van bosbeheer kunnen de boseigenaren aantonen dat het bos duurzaam is beheerd volgens de eisen die gesteld zijn door PEFC. Het gecertificeerde hout dat hieruit wordt gehaald kan als PEFC worden gecertificeerd. Het hout met het PEFC keurmerk wordt door Chain of Custody gecertificeerde bedrijven verderop in de keten verwerkt in producten zoals bekers, tijdschriften, boeken, tuinhout e.d..

Houtpulp (hete dranken bekers)

De hete dranken koffie- en theebekers zijn gemaakt van karton en voorzien van een biologische coating (PLA). Onze biologische afbreekbare koffiebekers kunnen voor meerdere toepassingen worden gebruikt, zowel voor warme als koude dranken.


PLA
PLA (Poly Lactic Acid) is de naam voor polymeren van melkzuur en het wordt gebruikt voor het maken van onze transparante bekers. Ook wordt het gebruikt voor de coaten van onze hete dranken bekers. PLA is biologisch afbreekbaar en wordt geproduceerd uit hernieuwbare materialen (glucose) en zijn daarom een alternatief voor traditionele plastics, zoals polyethyleen, polypropyleen of polystyreen, die gemaakt worden uit fossiele grondstoffen.

Natureflex 

Natureflex is een folie gemaakt van een reeks composteerbare flexibele films die zijn gemaakt van houtpulp, afkomstig uit beheerde plantages. Al het houtpulp dat wordt gebruikt bij de vervaardiging van NatureFlex films is afkomstig van niet-genetisch gemodificeerde bronnen. De natureflex is zeer stabiel en zal niet biologisch afgebroken worden als dit in de doos of op de plank ligt. De biologische afbraak zal alleen plaatsvinden in een bodem van compost of afvalwatering milieu in de aanwezigheid van micro organismen, plus vocht en warmte.

ECOCERT®

Het EcoClean concept is een van de weinigen in de wereld met een ECOCERT®-certificatie. De ECOCERT®-certificatie is een garantie voor het voldoen aan strenge milieustandaards in de productie en de inhoud van de producten. ECOCERT® heeft de milieuvriendelijkste desinfectiesubstanties uitgekozen.

De grondprincipes van ECOCERT® zijn:

- Het BESCHERMEN van onze planeet en zijn resources

- Het INFORMEREN van de consumenten

- Het REDUCEREN van onnodig afval

Gecertificeerde producenten van schoonmaakmiddelen en eigenaren van merken moeten een hoger niveau van transparantie bieden dan is voorgeschreven door de Europese wet. 

PCR plastic

Het EcoClean assortiment van schoonmaakmiddelen wordt in 100% PCR flessen geleverd. PCR (post consumer resin) plastic bestaat uit een mix van gerecycled kunsthars en wordt in plaats van nieuwe polypropyleenharsen gebruikt. Door het recyclen van plasticafval uit de zee zijn de verpakkingen van PCR een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.

PCR is geurloos en heeft een lichtgele kleur.

De belangrijkste voordelen van PCR flessen zijn:

- Het vermijden van de exploitatie van fossiele grondstoffen

- PCR plastic is resistent tegen barsten

- De energie- en waterverbruik voor de productie van PCR plastic is minder dan voor de productie van andere kunststoffen.