Grondstoffenkaart

Grondstoffenkaart

Bij Bioodi gebruiken we diverse natuurlijke materialen; hieronder een toelichting.

Rietsuiker

Bagasse is afkomstig van het Franse woord bagage, via het Spaanse woord bagazo. De betekenis van het woord is oorspronkelijk gewoon "afval". Een deel van de bio-based disposables van Bioodi wordt gemaakt van de pulp van suikerrietstengels (bagasse). Deze pulp blijft over nadat de suiker gewonnen is en werd tot voor kort als waardeloos beschouwd. Bagasse heeft een hoog gehalte aan cellulose, circa 50%, meer dan wat er in hout zit. Met onze lijn aan soepkommen, borden, bakjes en sauscupjes is een nieuwe en nuttige toepassing gevonden voor dit restproduct.

Het eindproduct is volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar. In het geval dat het product in de normale afvalstroom terecht komt, dan is het minder schadelijk voor het milieu en kan er bij verbranding groene stroom worden opgewekt. Een ander groot voordeel voor de natuur is dat suikerrietstengels snel groeien en overvloedig beschikbaar is.

Mais

Mais is veelal de basis voor bio plastics genaamd PLA. PLA staat voor Poly Lactic Acid. Doorgaans wordt PLA gemaakt van suiker en zetmeel uit mais en bieten. PLA is een veelzijdig, 100% Biobased en tevens composteerbaar plastic dat al in een breed scala aan duurzame producten wordt toegepast. Vanuit het zetmeel wordt het verwerkt tot granulaat. Vanuit dit granulaat worden o.a. duurzame wegwerp disposables gemaakt zoals saladebakken, fris- en bierbekers, smoothiebekers en meer. Een belangrijke eigenschap van PLA is dat het nog niet hittebestendig is en bij verwarming van rond de 45°c vervorming kan gaan optreden. Belangrijk in deze is om de producten op een koele plaats te bewaren. De duurzaamheid van PLA zit ook in de productiefase hiervan. De CO2 uitstoot is aanzienlijk lager dan bij fossiele grondstoffen.

Ons bestek is gemaakt van CPLA. CPLA heeft als basis ook suikers en zetmeel uit mais maar men voegt hier kalk en talk aan toe. Hierdoor gaat het kristalliseren en ontstaat CPLA (Crystallized Poly Lactic Acid). Hierdoor wordt het hittebestendig en is het nog steeds composteerbaar.

PEFC

PEFC is de afkorting voor “Programme for the Endorsement of Forest Certification”. Wereldwijd is dit het grootste keurmerk op het gebied van duurzaam papier en hout. Ze hebben als doel het aandeel in papier en hout uit goed beheerde bossen te vergroten plus het bevorderen van duurzaam bosbeheer. Middels certificering van bosbeheer kunnen de boseigenaren aantonen dat het bos duurzaam is beheert volgens de eisen die gesteld zijn door PEFC. Het gecertificeerde hout dat hieruit wordt gehaald kan als PEFC worden gecertificeerd. Het hout met het PEFC keurmerk worden door Chain of Custody gecertificeerde bedrijven verderop in de keten verwerkt in producten zoals bekers, tijdschriften, boeken tuinhout e.d.. Onze Italiaanse – en baguette zakken zijn o.a. gemaakt van PEFC papier.

 

FSC®

De Forest Stewardship Council (FSC®) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC® spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC®-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC®-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC® te houden, kan een product als FSC® worden verkocht en mag het FSC®-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.

 

Bamboe

Bamboe is een hernieuwbare grondstof die de laatste jaren is uitgegroeid tot één van de belangrijkste vervangers voor tropisch hardhout. Er zijn diverse bamboe toepassingen en producten, van vloeren tot servies. De bamboe lijn die wij bij Bioodi gebruiken varieert van diverse maten prikkers, amuse schaaltjes en borden. Bamboe groeit snel en heeft weinig water nodig. Onze bamboe wegwerp disposables zijn volledig biologisch afbreekbaar.

 

Palmblad

Onze palmleaf lijn wordt gemaakt van gevallen palmbladeren. Er worden geen palmbomen gekapt voor de productie van het palmblad servies. De bladeren die gebruikt worden komen van de “Betelpalm”. Aan deze palm groeit de “betelnoot”. Deze noot heeft een licht euforische werking en gaat het hongergevoel tegen. De afgevallen palmbladeren worden verzameld en geperst tot schalen, borden, kommen en meer. Het persen gebeurd handmatig wat elk palmblad item uniek maakt. Geen enkel bord, schaal of kom is hetzelfde. Palmblad is geheel biologisch afbreekbaar en er worden geen coatings gebruikt. Onze palmblad lijn heeft o.a. de eigenschap dat het hittebestendig is en daardoor ook bijvoorbeeld in de magnetron gebruikt kan worden.

 

Natureflex

Natureflex is een folie gemaakt van een reeks composteerbare flexibele films die zijn gemaakt van houtpulp, afkomstig uit beheerde plantages. Al het hout pulp dat wordt gebruikt bij de vervaardiging van Natureflex films is afkomstig van niet-genetisch gemodificeerde bronnen. De Natureflex is zeer stabiel en zal niet biologisch afgebroken worden als dit in de doos of op de plank ligt. De biologische afbraak zal alleen plaatsvinden in een bodem van compost of afvalwatering milieu in de aanwezigheid van micro organismen, plus vocht en warmte. Natureflex wordt gebruikt voor onze baguette- en Italiaanse broodzakken.

 

ECOCERT

Het EcoClean concept is een van de weinige in de wereld met een ECOCERT®-certificatie. De ECOCERT®-certificatie is een garantie voor het voldoen aan strenge milieustandaards in de productie en de inhoud van de producten. ECOCERT® heeft de milieuvriendelijkste desinfectiesubstanties uitgekozen. De grondprincipes van ECOCERT® zijn:

  • Het reduceren van onnodig afval
  • Het informeren van consumenten
  • Het beschermen van onze planeet en zijn resources

Gecertificeerde producenten van schoonmaakmiddelen en eigenaren van merken moeten een hoger niveau van transparantie bieden dan is voorgeschreven door de Europese wet.

PCR plastic

Het EcoClean assortiment van schoonmaakmiddelen wordt in 100% PCR flessen geleverd. PCR (post consumer resin) plastic bestaat uit een mix van gerecycled kunsthars en wordt in plaats van nieuwe polypropyleenharsen gebruikt. Door het recyclen van plasticafval uit de zee zijn de verpakkingen van PCR een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief.

PCR is geurloos en heeft een lichtelijk gele kleur.

De belangrijkste voordelen van PCR flessen zijn:

  • Het vermijden van de exploitatie van fossiele grondstoffen
  • PCR plastic is resistent tegen barsten
  • De energie- en waterverbruik voor de productie van PCR plastic is minder, dan voor de productie van andere kunststoffen.

Papier

Onze (soep)kommen, ijsbekers en (koffie)bekers worden gemaakt van papierpulp van bomen uit duurzaam bosbeheer. De bekers zijn chloorvrij gebleekt en de bedrukkingen zijn gedrukt van inkt op waterbasis. Al onze producten zijn biologisch afbreekbaar c.q. composteerbaar.

Al onze tassen, servetten, zakken en kraftbekers zijn gemaakt van kraftpapier. Kraftpapier is een papiersoort die gemaakt is met het Kraft procedé. De grondstof die hiervoor wordt gebruikt is naaldhout van de den en spar, welke lange naalden die zorgen voor een hoge en sterke kwaliteit. In het Kraft procedé worden de houtsnippers behandeld met sulfaat en loog. Hierdoor blijft cellulose achter wat een zuiver natuurproduct is. Vanuit cellulose kunnen ze het sterke en kwalitatieve kraftpapier fabriceren.

Mater Bi

Onze afvalzakken (Mater-Bi) zijn gemaakt van maiszetmeel. De zetmeel uit het mais dient als biobased grondstof voor de productie van de afvalzakken. De mais die gebruikt wordt is 100% GMO vrij. GMO vrij betekent dat er niet gebruikt wordt gemaakt van genetische modificatie.

De afvalzakken zijn gecertificeerd met EN-13432 (Europese composteringsnorm) en kunnen na gebruik mee in het GFT afval. Handig om te gebruiken na afloop van bijvoorbeeld de BBQ of verjaardagsfeestje. U kunt de duurzame afbreekbare disposables in de afvalzakken deponeren en zo bij het GFT doen. De afvalzakken zijn stevig en een duurzaam alternatief voor afvalzakken gemaakt van fossiele grondstoffen.